Hertrouwen

Een weduwe mag niet binnen 306 dagen na de dood van haar man hertrouwen; dat noemen we het treur-jaar. Zou ze dat wel mogen dan zou, wanneer ze een kind krijgt binnen die termijn, onduidelijk kunnen zijn wie de vader van dat kind is. Daarom moet ze 9 maanden wachten.

Zo’n verbod heeft natuurlijk weinig zin wanneer duidelijk is dat de weduwe geen kind verwacht. Wanneer ze bijvoorbeeld aan kan tonen dat ze een jaar lang niet met haar man heeft geleefd voordat hij overleed, dan mag ze meteen weer trouwen. Ook wanneer de vrouw een medische verklaring kan overleggen inhoudende dat ze niet zwanger is, of wanneer ze al een kind heeft gekregen na overlijden van haar man, of als de vrouw de leeftijd van 52 jaar heeft bereikt, mag ze meteen hertrouwen.

Een gescheiden vrouw mag wel direct nadat het huwelijk beëindigd is hertrouwen. Na echtscheiding mogen de gescheiden partners nog één keer met elkaar hertrouwen. Scheiden ze daarna weer dan is het afgelopen; dan kunnen ze niet nog een keer samen trouwen.

Deel dit bericht:
Facebook Twitter Plusone